Heb jij weleens het gevoel: is dit het nou?
Heb je het gevoel dat je vast aan het roesten bent in je werk of dat je eigenlijk iets heel anders zou willen doen?
Kriebelt het om iets anders te gaan doen, heb je het gevoel dat nú het moment is, maar weet je niet goed wat je dan moet/wilt doen?
Nieuwe tijden brengen nieuwe uitdagingen, maar ook nieuwe oplossingen!

 

De wereld is aan het veranderen

Waar men vroeger zijn of haar pensioen kon halen bij een en dezelfde werkgever, is dit in de huidige maatschappij nagenoeg ondenkbaar. Arbeidscontracten zijn steeds vaker voor korte periodes (een jaar, een half jaar of zelfs een paar maanden). Werkgevers verleggen onzekerheid naar werknemers. En het trieste gevolg is dat bij een groot deel van de bedrijven en instellingen, werknemers daardoor een productiemiddel zijn geworden. Het gaat niet meer om mensen, maar om getallen, om winst, om aandelenkoersen, etc.  Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn in de zorg, de financiële- en bankensector, het onderwijs de commerciële sector etc.

Na de afgelopen crisis maken veel mensen zich zorgen over hun toekomst, zeker omdat we steeds ouder worden en langer door moeten werken. Zitten veel mensen in de schulden of maken zich zorgen over hun pensioen. En diegenen die gelukkig nog een baan hebben, missen vaak voldoening in hun werk, maken zich zorgen over verlenging van contract en voelen steeds hogere werkdruk en meer stress.

 

Wat betekent dat voor ons?

Zoals bij alles in het leven, is onze eigen visie bepalend voor de betekenis die we ergens aan geven. Grofweg zijn er twee grote visies te onderscheiden:

– de eerste is de visie van de massa. Kort samengevat denkt deze groep: “we zien het wel“. Of de echte optimisten “het komt wel goed“. Deze groep mensen verbindt hun gevoel van zekerheid aan het hebben van een baan. Zolang er een baan is, is er inkomen. Zolang er inkomen is, kunnen we rondkomen. En zolang we kunnen rondkomen, kunnen we (over)leven. Realistisch gezien zullen tijdelijke contracten steeds vaker voorkomen, zijn reorganisaties in veel sectoren terugkerende fenomenen en moet er meer werk gedaan worden door minder mensen, wat leidt tot meer werkdruk en stress.

– de tweede visie kenmerkt zich door het motto “als je leuk wilt leven, móet je het heft in eigen hand nemen. Werken voor je eigen dromen en niet die van je baas!“. De mensen die hun leven inrichten volgens dit motto zijn doorgaans ondernemers, pioniers, mensen die hun hart volgen. En wij, want wij zijn alle drie.
Deze groep mensen ziet de huidige ontwikkelingen in de maatschappij als het begin van een verschuiving waarbij iedereen steeds meer voor zichzelf moet zorgen. Zij geloven dat pensioenen niet meer zijn (of worden) wat ze geweest zijn. Dat de ouderenzorg in de toekomst nog soberder zal zijn dan nu, dus dat je voor jezelf moet kunnen zorgen (financieel) om de faciliteiten te krijgen die je dan nodig hebt. Dat een goede gezondheid steeds meer ook een zaak van jouzelf wordt, dan van een arts. Etc.

Zijn zij dan pessimistisch? Absoluut niet! Het leven is fantastisch en de toekomst ook. Echter, als je doet wat de massa doet (hard werken in hun baan), dan krijg je wat de massa krijgt. En deze groep mensen wil meer. Meer voldoening, meer betekenen voor een ander, meer succes, meer werken met je hart, meer genieten van de mooie dingen in het leven. Meer vrije tijd. Meer vrijheid. Meer lachen. Meer (financiële) rust… en mede daardoor ook meer energie & gezondheid.

Wij weten inmiddels dat er vaak veel meer mogelijk is dan de meeste mensen denken, als je maar weet wat je écht wilt en daar voldoende focus en energie aan geeft. De huidige tijd vraagt van ons dat we anders moeten gaan denken over werk en inkomen. Niet meer afwachten, maar zelf je koers bepalen. Inkomen is belangrijk. Iedereen moet zijn rekeningen kunnen betalen. Maar moet dat inkomen per sé uit een baan komen? Wij denken van niet.

> Anders werken